Νέα

 

 

25Dimotiko
Τα Νέα μας!!!


Projectors και Internet !!!

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας ευχαριστούν τους μαθητές
του σχολικού έτους 2014 – 2015 που με την προσφορά των δημιουργιών τους
στο χριστουγεννιάτικο Bazaar συντέλεσαν στην αγορά των projectors που τοποθετήθηκαν
στις αίθουσες διδασκαλίας του β’ ορόφου.
Ευχαριστούμε τον κ.Λεβογιάννη Μιχαήλ, σύζυγο της δασκάλας του σχολείου μας κ.Στάη Κυριακής,
που τοποθέτησε αφιλοκερδώς τους projectors και έκανε την καλωδίωση για το internet
στις αίθουσες διδασκαλίας.

Επίσης, ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας
που άμεσα ανταποκρίθηκε και πρόσφερε τις βάσεις οροφής για την τοποθέτηση των projectors.

1

 

ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Ολοκληρώθηκε το βάψιμο και των υπόλοιπων σχεδιασμένων παιχνιδιών μας και η αυλή μας άλλαξε πραγματικά.
Κι  άλλα γήπεδα τετρασφαίρισης

1

Τα παιχνίδια μας  για  κουτσό

3 4

5

6

 

Κανόνες για το κουτσό

Το κουτσό είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να παιχθεί από ένα παιδί ή από πολλά παιδιά. Παίζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και κάθε χώρα έχει τη δική της ονομασία γι’ αυτό.
Μπορεί να παιχθεί με πάρα πολλούς τρόπους. Εμείς επιλέξαμε για τους μαθητές μας την παρακάτω απλή μορφή.

Τα παιδιά που θέλουν να παίξουν κουτσό πρέπει να έχουν ένα μικρό αντικείμενο( μικρό κεραμίδι ή κέρμα ή καπάκι από μπουκάλι νερού).Τα παιδιά μας χρησιμοποιούν και στο παιχνίδι αυτό τα σακουλάκια που έχουν φτιάξει για να παίζουν στον «Πύραυλο» και στο «Διαστημόπλοιο».
Το παιδί που ξεκινά το παιχνίδι πρέπει να πετάξει το σακουλάκι του στο πρώτο (1) από το αριθμημένα κουτάκια που είναι ζωγραφισμένα στο έδαφος και μετά πηδώντας μέσα από τα κουτάκια και κάνοντας κουτσό, να ξαναγυρίσει για να πάρει το σακουλάκι του και να επιστρέψει στην αρχή. Στα σχέδια που υπάρχουν κουτάκια με  πατούσες, το παιδί μπορεί να πηδήσει με τα δύο του πόδια και να ξεκουραστεί λίγο.
Στη συνέχεια το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Μόλις τελειώσουν όλα τα παιδιά ξεκινά ο δεύτερος γύρος .Το παιδί που ξεκινά πρέπει να πετάξει το σακουλάκι του στο δεύτερο τετράγωνο (2) και να ξεκινήσει πάλι η ίδια διαδικασία.
Αν κάποιο παιδί δεν περάσει με κουτσό από κάποιο από τα κουτάκια ή αν ρίξει το σακουλάκι του έξω από το κουτάκι που στοχεύει ή πάνω στις γραμμές του, χάνει τη σειρά του και παίζει το επόμενο παιδί.
Τα παιδιά που χάνουν τη σειρά τους σε κάποιο γύρο, στον επόμενο σημαδεύουν πάλι το ίδιο κουτάκι.
Νικητής ανακηρύσσεται το παιδί που θα τελειώσει πρώτο όλα τα κουτάκια.

 

Και τα παιχνίδια μας  ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ  και  ΠΥΡΑΥΛΟΣ για  κουτσό και εξάσκηση σε στόχο.

7

8

 

Κανόνες για το Διαστημόπλοιο και τον Πύραυλο     

9 9
Για να παίξουν αυτά τα δύο παιχνίδια τα παιδιά, πρέπει το καθένα να έχει ένα μικρό σακουλάκι (υφασμάτινο κατά προτίμηση για να μην τρυπήσει), το οποίο θα το έχουν γεμίσει με χαλικάκια ή φακές ή φασόλια ή οτιδήποτε άλλο θέλουν, αρκεί αυτό να έχει κάποιο μικρό βάρος.
Κρατώντας το σακουλάκι στο χέρι το παιδί πηδά με κουτσό μέσα απ’ όλα τα κουτάκια με τους αριθμούς και στο τελευταίο κουτάκι πηδάει με τα δύο πόδια για να ξεκουραστεί. Μετά επιστρέφει πάλι με κουτσό στην αρχή. Στη συνέχεια στέκεται στη βάση του διαστημόπλοιου ή του πύραυλου και στοχεύει με τη σειρά από αριστερά προς δεξιά τους πλανήτες με το σακουλάκι του. Το σακουλάκι μπαίνοντας στον κάθε πλανήτη εξασφαλίζει στο παιδί τους βαθμούς που αναγράφονται (5,10,20). Κερδίζει όποιος συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς.

 

Πώς ξεκινήσαμε.......

02

03

04

Αυτά είναι τα  προσχέδια μιας σειράς ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
(παραδοσιακών και άλλων)
που έχουμε προγραμματίσει να κατασκευάσουμε  στην προσπάθειά μας να
προσφέρουμε στους μαθητές μας περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις
παιχνιδιού τις ώρες των διαλειμμάτων και όχι μόνο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη γυμνάστριά μας,  κ. Κατερίνα Πάντζιου,  
και γίνεται στο  πλαίσιο του προγράμματος ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
το οποίο πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί Βάθη Φωτεινή (ΣΤ΄1 τάξη)
Βλιώρα Ελένη (Β΄ τάξη), Πάντζιου  Κατερίνα (Φυσικής Αγωγής), Στάη Κυριακή (ΣΤ΄2 τάξη)
.

Οι στόχοι του προγράμματος αυτού είναι

Ποιοτική διαχείριση του χρόνου του διαλείμματος, Γνωριμία των παιδιών με την πολύπλευρη διάσταση της έννοιας του παιχνιδιού, Γνωριμία των παιδιών με παραδοσιακά παιχνίδια, Ανάπτυξη της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας, αισθητική, λειτουργική και παιδαγωγική αναβάθμιση της αυλής και μετατροπής της σε ελκυστικό μέσο αγωγής, Ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών  μέσω των παιχνιδιών που θα κατασκευαστούν με αποτέλεσμα την καλλιέργεια των φυσικών τους ικανοτήτων και την ενίσχυση της υγείας τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες  των μεγάλων τάξεων (Ε΄ και ΣΤ΄)  του σχολείου μας, αλλά και του 174ου σχολείου με τους οποίους μοιράζονται  την ίδια αυλή και είναι  όλοι μαζί μια μικρή κοινωνία, περνούν ήδη εδώ και αρκετό καιρό, ευχάριστα στα διαλείμματα παίζοντας ΤΕΤΡΑΣΦΑΙΡΙΣΗ (ένα παιχνίδι που τους δίδαξε η γυμνάστριά μας), στα τέσσερα γήπεδα που έχουν σχεδιαστεί. Στο σχεδιασμό των γηπέδων αυτών μας βοήθησε ο συνάδελφος της ΣΤ΄ τάξης του 174ου Σχολείου Πέτρος Ματζάκος, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.  Σε λίγο καιρό  και οι μαθητές των μικρότερων τάξεων θα έχουν πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι, αφού στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε πολλά ακόμα επιδαπέδια παιχνίδια (και φυσικά να τα χρωματίσουμε με τη βοήθεια των  μαθητών μας), για να ομορφύνουμε ακόμα περισσότερο την αυλή μας. Το μόνο μας πρόβλημα είναι πως τα χρώματα….. κοστίζουν.
Μέχρι τώρα καλυφθήκαμε οικονομικά με χρηματοδότηση της σχολικής επιτροπής κατόπιν αιτήματος και των δύο σχολείων. Ελπίζουμε  ότι θα  καταφέρουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή για το καλό των παιδιών μας. Ακολουθούν φωτογραφίες των όσων φτιάξαμε μέχρι τώρα αλλά  και οι κανόνες των ήδη τελειωμένων  παιχνιδιών. (Βέβαια τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, αφού πρώτα διδαχθούν  τους κανόνες των παιχνιδιών από τη γυμνάστριά μας, θα τους μάθουν στη συνέχεια και στα υπόλοιπα παιδιά και των δύο σχολείων).

Το πρώτο μας γήπεδο τετρασφαίρισης

05

06

Το παιχνίδι παίζεται από 4 παίχτες που παίρνουν θέση στα τέσσερα τετράγωνα του γηπέδου και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μπορούν να παίζουν πολλά παιδιά τα οποία περιμένουν σε σειρά  για να μπουν στο παιχνίδι όταν χάσει κάποιο άλλο. Ο παίχτης που βρίσκεται στο μπλε τετράγωνο (Α)  ξεκινά το παιχνίδι κρατώντας μια μπάλα που έχει αναπήδηση. Στέκεται πίσω από την διαγώνια γραμμή του σερβίς χωρίς να την πατά και αφού  χτυπήσει τη μπάλα πρώτα στο έδαφος κάνει σερβίς (με χτύπημα από κάτω με το ένα χέρι και  με την παλάμη ανοιχτή)  κατευθύνοντάς την σε όποιο τετράγωνο θέλει .  Ο παίχτης που υποδέχεται την μπάλα, αφού την αφήσει να κτυπήσει μια φορά στο έδαφος του τετραγώνου του, την κατευθύνει σε όποιο τετράγωνο θέλει. Το παιχνίδι σταματά αν κάποιος από τους παίχτες:
- αποτύχει να επιστρέψει την μπάλα σε κάποιο τετράγωνο
-στείλει τη μπάλα έξω από το γήπεδο
-αγγίξει τη μπάλα με άλλο μέρος του σώματος εκτός από τα χέρια
-πιάσει την μπάλα ή καθυστερήσει την μεταφορά της
-πατήσει ή περάσει τη γραμμή του σερβίς την ώρα που σερβίρει

Τότε ο παίχτης αυτός φεύγει από το γήπεδο  και πάει στο χώρο αναμονής. 
Οι υπόλοιποι παίχτες κινούνται με φορά των δεικτών του ρολογιού για να συμπληρώσουν τις θέσεις  αφήνοντας πάντα το πράσινο τετράγωνο (Δ) κενό για την είσοδο του νέου παίχτη.
Αν η μπάλα ακουμπήσει σε κάποια από τις εξωτερικές γραμμές το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.
Αν όμως ακουμπήσει σε κάποια από τις εσωτερικές γραμμές τότε ο παίκτης που την έστειλε πάνω στη γραμμή βγαίνει από το παιχνίδι (ή γίνεται επανάληψη αν αυτό συμφωνηθεί από τα παιδιά από την αρχή του παιχνιδιού). Οι παίχτες μπορύν να βγαίνουν από το τετράγωνό τους για να χτυπήσουν την μπάλα, όχι όμως να μπαίνουν στα τετράγωνα των αντιπάλων τους.

Τ   Ρ  Ι  Λ  Ι  Ζ  Ε  Σ      και       Ε  Ν  Ν  Ι  Α  Ρ  Ε  Σ
(για να…… "γυμνάζουν" και το μυαλό)

07

08

 

Τ     Ρ    Ι     Λ    Ι    Ζ   Α

09

Παίζεται με δύο παίκτες. Ο κάθε παίκτης παίρνει τρία πούλια (τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν καπάκια από πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού ή οτιδήποτε άλλο αυτά θέλουν). 
Το παιχνίδι αρχίζει με τον ένα παίκτη να τοποθετεί ένα του πούλι σε οποιοδήποτε κόμβο γραμμών. Συνήθως η πρώτη τοποθέτηση γίνεται για λόγους τακτικής στον κεντρικό κόμβο. Αν και ο πρώτος παίκτης διαθέτει πλεονέκτημα δε ρίχνουν λαχνό για το ποιος θα ξεκινήσει το παιχνίδι, γιατί ο νικητής αναδεικνύεται πάντα μετά από άρτιο αριθμό παιχνιδιών (2,4,6,8 κ.λ.π.)
και οι παίκτες τοποθετούν τα πούλια τους εναλλάξ ο καθένας. Προσπαθούν να φέρουν και τα τρία πούλια τους σε οποιαδήποτε οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια γραμμή, να κάνουν δηλαδή τριάρα ή τρίλιζα.  Αν κατά την τοποθέτηση δεν πετύχει κανείς τριάρα, το παιχνίδι συνεχίζεται και οι παίκτες μετακινούν κατά μια θέση κάθε φορά κάποιο από τα πούλια τους. Οι μετακινήσεις συνεχίζονται μέχρι κάποιος να πετύχει το στόχο του, δηλαδή τριάρα.

Ε    Ν    Ν   Ι   Α   Ρ   Α

10

Στόχος είναι να κινήσουν έτσι τα πούλια, ώστε να φέρουν τρία από αυτάσε οποιαδήποτε οριζόντια ή  κάθετη  γραμμή. Κάθε φορά κινούν ένα πούλι. Όταν κάποιος πετυχαίνει  τριώτα ή τριάρα έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από το συμπαίκτη του ένα πούλι από όποιο σημείο κρίνει ότι τον βολεύει καλύτερα, εκτός από αυτά της τριάρας του συμπαίκτη. Η παραπάνω προσπάθεια με μετακινήσεις συνεχίζεται μέχρι κάποιος να μείνει στο παιχνίδι με δύο πούλια. Τότε το παιχνίδι τελειώνει.


 

 

Linie

 

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

sportsport1

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους καθιερώνεται από φέτος,
σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ως
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του ¨Κοινωνικού Σχολείου¨.
Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θα συνδέεται κάθε σχολικό έτος
με κεντρικό «θεματικό άξονα» που θα υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.
Για τη φετινή σχολική χρονιά ο θεματικός άξονας είναι
«Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».
sport2

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου η 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.
Μια μικρή "εικόνα" από τις δράσεις που γίνανε εκείνη την ημέρα από το σύνολο των μαθητών και των δύο σχολείων
σας παρουσιάζουμε με τις παρακάτω φωτογραφίες...

Ομιλία και συζήτηση για τις έννοιες της βίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού


7 8
23 26

Καλλιτεχνική  - εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία


83

5 6
264

14

Αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου

11 1213

2021

Προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας

15

Linie

 

Ας φανταστούμε....

Για να εφεύρεις, χρειάζεσαι μόνο φαντασία και ένα σωρό σκουπίδια.
Οι επιστήμονες επιστρατεύουν πιο πολύ τη φαντασία, παρά τη γνώση τους.
Η γνώση περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε μια ιστορική στιγμή, ενώ η
φαντασία αγκαλιάζειαυτά που θα επινοήσουμε στο μέλλον.
Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι τόσο η γνώση,
όσο το να καλλιεργήσουμε τη φαντασία.

 

Ευγένιος Τριβιζάς

 

Linie

6 Μαρτίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας !!!

03

 

01 0205

 

06 07 08

09 08 10

15 17 21

242220

 

 

Linie

 

Θεσμός Αριστείας και Ανάδειξη καλών πρακτικών
στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η ταινία animation "O Βάτραχος κι ο Ξένος" της δασκάλας Ελένης Βλιώρα
που δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Β΄ τάξης (έτους 2011)
βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
ως βέλτιστη εκπαιδευτική πρακτική μέσα από την καινοτομία.

Afisa

Στόχος της δράσης, στην οποία συμμετείχε το σχολείο μας, ήταν η αξιοποίηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που αναπτύσσεται
στα σχολεία, ως βάση για τονεμπλουτισμό και την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την επιβράβευση και την
δημόσια ανάδειξη «βέλτιστων πρακτικών» της μαθησιακής διαδικασίας.
Οι καλές πρακτικές, όπως αναδείχτηκαν μέσα από την διαδικασία αυτής της δράσης έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο
«Αριστεία και Καινοτομία» του Υ.ΠΑΙ.Θ. (αποθετήριο καλών πρακτικών),
που αποτελεί μία δεξαμενή άντλησης ιδεών για όλους τους ενδιαφερόμενους.

http://excellence.sch.gr/index.php

 

Vraveio

 

To link της ταινίας animation:

http://www.youtube.com/watch?v=H37EyomDryk

 

 

 

   


 

 
Κατασκευή - Συντήρηση και Επιμέλεια Ιστοσελίδας Βλιώρα Ελένη / © 2010-2014